Stilstaan om vooruit te gaan

Op zoek naar troost? Je vindt hem in de pastorietuin van Terlanen, waar de eerste troostplek in Overijse geïnstalleerd werd. Je kan er tot rust komen en bezinnen. “Iedereen kan dat wel eens gebruiken, zeker in tijden van corona.”

Stilstaan om vooruit te gaan

Een bank en een gedicht in een groene omgeving. Meer was er niet nodig om een troostplek in te richten in de pastorietuin van Terlanen, vertelt Marijke De Kock, voorzitter van Ferm Terlanen. “De troostplekken zijn een nationaal project van Ferm, de vroegere KVLV die daarvoor nog de Boerinnenbond heette. Sinds de lente zijn er in heel Vlaanderen al meer dan 130 troostplekken ingehuldigd. Dat is meer dan gepland. Door de coronacrisis is er een versnelling hoger geschakeld met het project. Onze lokale afdeling wou ook graag zo’n plek installeren in Terlanen. De pastorietuin was de ideale locatie: het is een rustige plek in de natuur. De timing kwam ook goed uit: de tuin werd net opnieuw aangelegd. De gemeente installeerde een bank. Wij zorgden voor een paneel met een inspirerende tekst en een gedicht van auteur Jan Ducheyne. Dit najaar worden er ook nog bloembollen geplant, die in het voorjaar zullen bloeien”

bloembollen

 Dit najaar worden bloembollen geplant op de troostplek in Terlanen.

Gezond

Zoals de naam verraadt, is een troostplek een plaats waar je troost vindt. “Het is doorgaans een groene en vrij toegankelijke plek”, vertelt Marijke. “Wil je moeilijke gebeurtenissen verwerken? Of even stilstaan bij mensen die je hebt verloren? Op een troostplek kan het. Of dat niet overal mogelijk is? In principe wel, maar troostplekken zijn er expliciet voor ingericht. Je herkent ze aan de gekleurde panelen van Ferm. De teksten daarop zetten je aan om even te reflecteren. Dat is gezond. Want door verdriet een plaats te geven, kan je weer vooruit. Uit troost groeit hoop. Dat symboliseren de bloembollen: zij staan voor veerkracht en hoop.”

Meer dan één

De troostplek in Terlanen is de eerste in Overijse, maar zeker niet de laatste. Er zijn plannen om troostplekken in te richten aan het vernieuwde plein aan de Marnixlaan in Jezus-Eik en in het park van Maleizen. Ook het centrum krijgt er binnenkort één. De locatie en timing liggen nog niet vast. De gemeente wil de inwoners eerst zelf vragen waar het best een troostplek komt te liggen.
Leen De Cock (dienst Welzijn lokaal bestuur Overijse): “De gemeente zet in op geestelijke gezondheid. Met de troostplekken willen we bijdragen aan het mentaal welzijn van alle Overijsenaren. De hoop is dat mensen die het moeilijk hebben er in contact komen met elkaar, wat
verbondenheid schept. Wie hulp nodig heeft, kan terecht bij Tele-Onthaal op het gratis nummer 106, dat we ook
Dit najaar worden bloembollen geplant op de troostplek in Terlanen.
op de troostplekken vermelden.”

Corona

De extra troostplekken zijn meer dan welkom, denkt Marijke. “Iedereen heeft wel eens nood aan troost. Zeker nu, met de coronacrisis. Misschien heb je iemand verloren, of ben je triestig omdat je minder contact hebt met vrienden of familie. Ook Allerheiligen komt eraan, een traditionele periode van rouw en herdenking. Gelovigen trekken misschien naar de kerk of de moskee, maar bij een troostplek kan iedereen terecht. En als die te veel volk trekt? Dan kan je in gesprek gaan met andere bezoekers. En troost vinden bij elkaar.”

(Artikel uit De Overijsenaar, editie november-december 2020.)